A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

HPV szűrés

A méhnyakszűrés érzékenységének javítása - HPV szűrés

Magyarországon a méhnyakrák okozta megbetegedés és halálozás nagyon magas az Európai Unió országaihoz képest.1 Ennek elsődleges oka, hogy a szűrésre jogosult nők nem mennek el szűrésre. A szűrésen megjelent nők körében is találkozunk méhnyakrákkal, amelynek az oka, hogy a jelenlegi szűrővizsgálati módszer nem jelent maximális biztonságot. A méhnyakrák kialakulásnak megismerése egy új szűrési lehetőséget kínált a szakemberek részére.

A méhnyakrák és annak rákelőtti állapotának kialakulásáért egy vírusfertőzés tehető felelőssé.2 Ez a vírus nem más mint a Humán Papilloma Vírus, másnéven a HPV.2 A vírusnak több mint 100 alfaja ismert, azonban mindössze 14 törzs képes egyedül, vagy egymást erősítve méhnyakrákot okozni. Ezeket a törzseket hívjuk magas kockázatú (high-risk) vírustörzseknek. Bizonyítást nyert, hogy magas kockázatú HPV fertőzés nélkül nem alakul ki méhnyakrák. A vírus a méhnyak sejtjeibe jutva a sejtet arra kényszeríti, hogy a saját osztódása mellett a vírusból is egyre több kópiát (mintát) készítsen, biztosítva ezzel a vírus életben maradását. Amennyiben a sejt elfogadja a vírus parancsát a sejt életben marad és mint gondos gazda termeli kezdi a vírusmintákat, majd hónapok eltelte után a vírus elhagyja a sejtet, amely ezután normál útját éli. Ebben a folyamatban sem a vírus sem a sejt nem veszti el életét és nem alakul ki rákos elfajulás. A HPV fertőzések közel 90%-a ezen az úton zajlik le. A fertőzések 10%-ában azonban a sejt megtagadja a parancsot és ellenáll a vírus utasításának. Ekkor a vírus átkódolja a sejt örökítőanyagát, annak érdekében hogy a sejt korlátlanul tudjon osztódni, biztosítva ezzel a vírus megsokszorozódását. A sejt-vírus csatározásnak következménye a sejt kontrolálatlan osztódása, amelynek végeredménye a rákos burjánzás.

Ennek a biológiai folyamatnak a megismerése vezette a tudósokat abba az irányba, hogy a méhnyakrákot okozó HPV örökítőanyagát keressük és mutassuk ki a méhnyak szűrés során. A sejtkenet, citológia, a méhnyakról lesodort sejtek alakjáról ad felvilágosítást. A sejtek bizarr alakja, sejtmagjának elváltozása daganatos elfajulásra hívhatja fel a figyelmet. Ez a vizsgálat alkalmas a rákelőtti állapotok közel 70%-nak kimutatására, de a vizsgálati módszerben rejlő szubjektív tényezők miatt, az érzékenysége tovább nem növelhető. A HPV örökítőanyagának (DNS) kimutatása a hagyományos sejtkenet vizsgálat pontosságát tovább fokozza. Amennyiben a mintában nincs jelen a vírus, a daganatos elfajulás lehetősége nem áll. HPV jelenléte a daganat kialakulásának kockázatát fokozza, ezért a sejtkenet alaposabb vizsgálatát teszi szükségessé. Fontos megjegyezni, hogy a HPV fertőzés daganatképző jelentősége életkorhoz kötött. 25 éves életkor előtt nagyon magas a HPV fertőzés előfordulása, ugyanakkor a rákelőtti állapotok kialakulási kockázata nagyon alacsony. Ez részben a fiatalkori immunrendszer sajátosságával, részben a méhnynak hámjának éretlenségével magyarázható. 30 éves kor felett a HPV átfertőzöttség jelentősen csökken, azonban a méhnyak rákelőtti állapotainak előfordulása jelentősen növekszik. Ebben ez életkorban a HPV fertőzés nem átmeneti jellegű, hanem a fent említett csatározásnak köszönhetően tartós fertőzöttség alakul ki, amely a sejt daganatos burjánzásához vezet hosszútávon.

Az leírtak alapján a szűrés pontosságának javítása érdekében javasolt 25 éves kor felett a HPV szűrés elvégzése a hagyományos sejtkenet mellett.

Dr. Koiss Róbert Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály vezetője, Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke

A cikk a Roche (Magyarország) Kft támogatásával készült. http://hpvszures.roche.com

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!