A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért
Mályvavirág - Együtt a méhnyakrák ellen

Jelentkezz Városod, Településed programjának szervezőjeként a 2017. évi Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét rendezvénysorozatára

Te is tennél azért, hogy felhívd a figyelmet a méhnyakrák megelőzésre a Településeden? Jelentkezz most!

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet

a XI. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)  

Kezdjük a  2017-es évet újra együtt, a méhnyakrák prevenció jegyében!

 

A 2015. évi “Gyöngyözön” programunkhoz 44 település csatlakozott Mályvavirág nagykövetekkel, ez a szám 2016-ban “Gyöngyre fűzve” kampányunknál már 70-re emelkedett.

A gyöngy

megmozgatta a településen élőket: egyfelől információkat kaptak a méhnyakrák megelőzésről, másfelől együtt lehettek, és karkötőket fűztek azoknak a nőknek, akik méhnyakrákműtétre vártak. Ez a segítés ereje: jót tenni másokért is!

 

Az Európai Méhnyakrák Társaság (ECCA) 2017. január 22-28. közöttre írta ki a Megelőzési hét pontos dátumát. Szeretnénk, ha mindenkinek lenne ideje a szervezésre, készülődésre, így a jelentkezést már most megnyitjuk. A települések egy szabadon választott központi helyen (pl. művelődési ház, közösségi ház, bevásárlóközpont, iskola, színház, stb.) mályvaszínű vagy rózsaszín gyöngyöt fűznek együtt. A gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja.

A 2017-es programunk címe:

Gyöngyposta

Ebben az évben sokat fogunk foglalkozni az érzelmekkel, ezek kibontásával, megélésével, kifejezésével, az egymásnak küldött üzenetekkel.

A 2017-es évet az erre való ráhangolódás jegyében indítjuk el.

Az aktivitás során minél többen, nők, férfiak, gyerekek, fűzzenek egy-egy gyöngykarkötőt,  hallgassanak előadásokat a méhnyakrák megelőzésről, bevonva szakembereket, érintetteket és jelképesen egy kiállított “Gyöngyposta-ládába” dobják be üzeneteiket a 2017-es évre, a megelőzés és a gyógyulás segítésére.

Célunk, egyesült erővel elérni,  hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Az aktivitás sikerét segítheti:

  • Helyi rádió, TV előzetes bevonása figyelemfelhívásként, és akár a fűzésről közvetítés élőben is.

  • Szükséges lehet egy helyi gyöngyös, aki esetleg támogatásként ad gyöngyöket (vagy az önkormányzat ezzel megtámogatja a helyi programot).

  • Lehet a fűzés mellé kisebb koncertet vagy egyéb programot szervezni, ez segít, hogy minél több mindenkit megmozgassunk.

FIGYELEM!

A Mályvavirág Alapítvány tájékoztató anyagot postai úton és Power Point prezentációt biztosít a résztvevő városoknak, településeknek. Kérjük, január 15-ig jelezzék, mennyi tájékoztató anyagot kérnek, illetve tudnak-e vetíteni a rendezvényen.

Mind a szűréssel, mind a védőoltással kapcsolatban számos tabu illetve tévhit él a nőkben. Kérjük, gyűjtsék össze azokat a kérdéseket, amik Önöknél felmerülnek, és erre a prezentációban külön kitérünk. Köszönjük, hogy segíti Ön is azzal a munkánkat, hogy hiteles információ jusson el a nőkhöz a megelőzésről.

Kérjük a csatlakozási szándékot az info [at] malyvavirag.hu e-mail címen jelezni.
Bármilyen további kérdés esetén, állunk rendelkezésre, a fenti email címen, ill. a Facebook oldalunkon privát üzenetben: www.facebook.com/malyvavirag

A méhnyakrák 

Ez a betegség sajnos a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 Édesanyát, Feleséget, Nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akit a családja köréből szakít ki a betegség.

A méhnyakrákot a Humán Papillomavirusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során.

A méhnyakrák egy ma már megelőzhető rákos megbetegedés, védőoltással és rendszeres szűréssel (cytológia és HPV szűrés). Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség. 

 

Hírek

Meghívó Fejős Éva novellabemutató estjére

2019.06.10.

A Mályvavirág alapítvány meghívja Önt Fejős Éva: Citrom-vanília, ebben a sorrendben című novellabemutató estjére.

Vigyázz! Kész! Fűzz!

2018.12.14.

A Mályvavirág Alapítvány idén ősszel is országos programot hirdet a XIII. januári Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre (EMMH)

BRCA és petefészekrák a témája Fejős Éva új novellájának

2018.11.14.

A tizenharmadik villamos című novella a Mályvavirágok felkérésére készült. 

Libellus és Napló

Libellus és Napló

Szokták azt is mondani, hogy ez a “remény könyve”

Támogatás

Mályvavirág - Támogassa alapítványunkat a méhnyakrák ellen

Támogasd a munkánkat,
segíts, hogy segíthessünk!